Nu te mai îngrijora!

Îngrijorarea este cauzată de temeri. Teama de necunoscut, de provocări etc. Oricum ar fi, caracterul şi potenţialul nostru se dezvoltă făcând faţă problemelor.

Este de dorit, cu siguranță, să avem mereu prezente în conștiința și în conștientul nostru, cuvintele extrem de sugestive ale poemului irlandez „Why Worry” (De ce să-ți faci griji?), al unui autor necunoscut (adaptate de subsemnatul): „Sunt doar două lucruri de care să te îngrijorezi: dacă eşti sănătos sau bolnav./ Dacă eşti sănătos, nu ai de ce să te îngrijorezi./ Dacă eşti bolnav, sunt două lucruri de care să te îngrijorezi: te vei face bine sau vei muri./ Dacă te vei face bine, nu ai de ce să te îngrijorezi. / Dacă mori, sunt două lucruri de care să te îngrijorezi: există sau nu viaţa de după moarte./ Dacă există viaţa de după moarte, atunci nu ai de ce să te îngrijorezi./ Dacă nu există viaţa de după moarte, oricum eşti mort şi nu vei afla asta, aşa că nu te mai îngrijora şi fii fericit!”

Aceste minunate cuvinte, nu fac altceva decât să ne atragă atenția că, de multe ori, suntem prizonierii grijilor mărunte, absolut inutile pentru o bună calitate a vieții noastre. Ocupându-ne felia de creier cu griji inutile, vom micșora semnificativ un spațiu, care poate fi folosit pentru generarea emoțiilor pozitive. Grijile inutile nu fac altceva decât să ne întunece orizontul și să alunge bucuria din viața noastră. Deoarece, grijile ne mențin în alertă, ne obosesc, ne epuizează iar nerezolvarea lor ne va menține creierul într-o stare de alertă și care, în timp, pot deveni o sursă de boală.

Nu-ţi risipi timpul îngrijorându-te în legătură cu trecutul! Nu-l poţi schimba oricum, însă poţi învăţa din el. Îngrijorarea nu‑ţi poate schimba trecutul, dar poate ruina prezentul. Nu te îngrijora în legătură cu viitorul! Orice se poate întâmpla şi se poate la fel de bine să nu se întâmple. În loc să te îngrijorezi, acceptă lucrurile asupra cărora nu ai control.

Despre Dan Mircea Fărcaș

Ca să mă definesc pe scurt: sunt un om la fel ca toți ceilalți, cu calități și defecte, împlinit familial și profesional, care muncește 10 ore zilnic, un om sensibil, înconjurat de oameni care mă prețuiesc și care îmi creează emoții pozitive, un om care privește încrezător în viitor. Pot spune că pasajul biblic din Isaia 40:31 este o definiție a ceea ce sunt: „Cei ce se încred în DOMNUL își vor înnoi puterea, se vor înălța prinzând aripi ca vulturii, vor alerga și nu vor osteni, vor umbla și nu vor obosi.” Și asta pentru că sunt un vultur care continuă să zboare, cucerind noi înălțimi, deși am aripile parțial frânte.
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.